Bernts rotehodes utløp

21 oktober 2004

Film: Home of the Brave - Land of the Free og Tinnsoldatene (BIFF nr 14)

Disse to filmene ble vist på en visning.

I den første følger du en gjeng amerikanske og afghanske soldater på oppdrag. De er på jakt etter Al Qaida-folk, våpen og narkotika.

I mesteparten av filmen løper de rundt i afghanske hus, mens de brøler på engelsk til kvinner og barn mens de peker på dem med store, skumle våpen. Deretter arresterer de en del menn, som de tar med seg og avhører under tortur. Eller press, som det kalles på fint.

Press vil si tre døgn uten søvn, med hette over hodet, høy amerikansk rockemusikk, veldig varierende temperatur og mye skriking.

Kvinnene blir nedverdiget også, ved at de roter rundt i deres høyst private eiendeler, metallbokser de tar med seg inn i ekteskapet - som er så private at selv ektefellene deres ikke har tilgang.

Den andre filmen er også norsk, og handler om noen norske tidligere FN-soldater som ble vitne til at noen hyggelige israelske militære med vilje bombet en FN-leir - og drepte 100 uskyldige sivile, mange kvinner og barn. Det norske "Forsvaret" sin reaksjon blir problematisert, hele greia ville blitt dysset ned og glemt som et uhell, om ikke CNN hadde sendt et opptak den ene soldaten gjorde, av en overvåkningsdrone som sirklet over området - beviset på at det israelske militæret visste hva som skjedde.

De norske FN-soldatene badet i lik og alvorlig skadde mennesker i et forsøk på å redde flest mulig, og dette fikk de ingen medalje for.

For meg inneholdt den første ikke noe nytt, men det er vel fordi jeg leser ting som Klassekampen og Morgenbladet, i stedet for å høre om Jennifer Lopez eller noe sånn i VG. Den kommer nok på TV. Da bør du se den.