Bernts rotehodes utløp

27 mars 2007

Plastposen - hvordan du blir svindlet hver dag

Jeg har lenge mistenkt butikkene for å svindle kundene sine for mange millioner i året, på grunn av ekstremt høy pris på bæreposer. Jeg ville bli overrasket om de betalte mer enn 5 øre per stykk til posefabrikken, og når de selger dem for 50-90 øre får de en avanse på 1000%-1800%. Det er det jeg vil kalle svindel.

Det som fikk det til å tippe over for meg, slik at jeg skriver dette, er en samtale med kassamannen på Rema 1000 i dag. Han var så snill å gi meg en pose helt gratis uten at jeg hadde kjøpt mer enn en eneste artikkel.

Jeg nevnte mistanken min for ham, og da fortalte han meg at det ikke er butikken som tjener pengene (altså den personen som eier og driver butikken etter avtale med kjede-eieren), men kjeden selv. Kjøpmannen får jo ikke lov til å kjøpe poser der han måtte ønske, nei han må selvfølgelig kjøpe fra kjeden sin. Og kjedeeieren setter prisen der det måtte passe ham, 49 øre, kanskje?

Det villeste i denne saken, er at det er noe som heter poseprosent. Poseprosenten er antall poser du har slått inn på kassaapparatet i forhold til antall kunder. Har du høy poseprosent, er du en god butikkmedarbeider og da vanker det gaver og ros og bonus!

Hvis Rema 1000 faktisk går til de skritt at de lager et eget incentivprogram for å få de ansatte til å selge flere poser, da må det være så lukrativt at det er til å bli helt matt av.

Oppdatering: Jeg har spurt flere butikkansatte om dette siden, og de har ikke hørt om poseprosent. Ikke vet jeg hvem man kan stole på i denne saken.