Bernts rotehodes utløp

21 september 2004

Film: Fahrenheit 451, Invasion of the Body Snatchers og Europa

Fahrenheit 451 kan lett forveksles med Michael Moores Fahrenheit 911. Ikke gjør det. Da blir regissøren Truffaut enda sintere på Moore. Fahrenheit 451 er en science fiction film som handler om et samfunn der bøker er forbudt - og brannvesenet har gått over fra å slukke branner til å rykke ut for fulle sirener på jakt etter bøker å brenne. Filmen er artig nok, den er en smule samfunnskritisk, men den frister ikke til å sees igjen. Den ble litt kalkun noen ganger, noe jeg sier med fare for å bli kalt vulgær, dette er nemlig en kunstfilm!

Invasion of the Body Snatchers. Smak på den tittelen, den har en ganske sterk kalkunsnam? Derfor overrasket den positivt. Ikke så vittig som Shaun of the Dead, men ganske kul.

Europa er regissert av Lars von Trier. Det betyr at den er kjempebra filmatisk sett, selv om jeg ikke nødvendigvis likte den veldig godt. Nå var jeg visst vulgær igjen. Dyster stemning fra Tyskland rett etter krigens slutt, mange vil nok kalle det en typisk film noir med en slem dame helten forelsker seg i.

07 september 2004

Film: En oppsummering

Forrige mandag viste filmklubben Maria full of Grace, som jeg tror snart kommer på kino. Den var i alle fall tekstet. Den var fin, den skildret ungdomslivet i Colombia, før den gikk over til å vise skyggesider ved kampen mot narkotika. Jeg fikk følelsen av å være i latinamerika under filmen, se den hvis du vil vite hvordan det er der. De spiller bra musikk på utestedene i Colombia - og jeg ville danset alle gutta av gulvet.

Så var det McDonalds-filmen, da, Super size me. Lurer på om menyen deres ville vært tillatt, om man forsket like mye på hamburgere som på legemidler. Forestill deg et legemiddel med de helse-effektene. Ellers er jeg imponert over måten burgerkjeden har taklet mediene på etter at de dreit seg sånn ut i filmen. Hørte en sak på nyhetene om at salget i Norge ikke hadde falt noe særlig - noen tall jeg er helt sikker på at de har plantet i NRK-redaksjonen. For å gi folk følelsen av at ingen andre har brydd seg om hvor farlig det er - og da gjør vi som alle andre. Saken er jo den at filmen er ganske ny, og jeg tviler sterkt på at tallene til McDonalds er like nye. Jeg spiste på Burger King tre dager etterpå.

Alfred Hitchcock kunne dette med å lage film. Rear window fortjener betegnelsen klassiker, selv om filmspråket har forandret seg. Dialogen og tonen mellom Grace Kelley og James Stewart er nydelig. Grace Kelley er vanvittig nydelig.

Samfunn: Vi liker ikke griske banker

Her om dagen fikk jeg ny prisliste fra DNB. En bank jeg høyst ufrivillig har en konto i. Se på dette utdraget fra prislisten:

Varekjøp: 2,50,-
Kontantuttak (i en bestemt bank, på et bestemt klokkeslett): 0,-
Kontantuttak når man har dårlig tid og ikke orker stresse: 7,-
Kontantuttak i utlandet: 30,-
Giro i nettbank: 2,-
Avtalegiro: 2,-
Stoppe avtalegiro: 6,-
Retur av betalingsoppdrag pga feil: 42,-
Betale i butikk: 2,50,-

Den beste prisen har jeg spart til sist:
Sjekke saldoen din: 1,-

Alt dette er gratis i Skandiabanken.

Hvorfor gidder folk gi sine hardt tjente penger til en dustete bank på den måten? Jeg fatter det ikke. DnB NOR sine forrige kvartalstall var visst veldig gode. Det må bo mange dumme mennesker i dette landet. Om du har en bank med gebyrer, foreslår jeg at du bytter til en snill bank, og gir pengene du sparer til Leger uten grenser.

Så får man heller følge med litt på kontoutskriften, siden Skandiabanken har så dårlig sikkerhet.