Bernts rotehodes utløp

27 april 2005

Livet: Sett deg ikke foran PC-en med ei plate på fullt

(18:08:45) Bernt: shit!
(18:08:48) Bernt: jeg satte på en plate med olje i
(18:08:51) Bernt: på fullt
(18:08:54) Bernt: ble her litt for lenge
(18:08:56) Bernt: tok av lokket
(18:08:58) Bernt: for å putte ris i
(18:08:59) Bernt: og
(18:08:59) Bernt: og
(18:09:05) Bernt: WHAAAAM så stod flammene ut
(18:09:06) Bernt: ops
(18:09:09) Bernt: *lufte*
(18:09:22) Anders: hahaha
(18:09:25) Anders: skjer sånt altså
(18:09:30) Bernt: lurer på om jeg ødela teflonbelegget nå?
(18:09:36) Anders: hihi
(18:09:36) Bernt: har lest om varme og teflon og døde undulater
(18:09:46) Anders: har du undulat? ;)
(18:09:50) Bernt: det var en ordentlig stor flamme
(18:09:50) Bernt: nei
(18:10:02) Bernt: men hvis undulater dør så kan mennesker også!!!!!!!!!!!!!!11!!!1!!!111!!
(18:10:02) Anders: bedre enn varme og teflod og død bernt

Sa jeg døde undulater? Tror du jeg bare tuller eller? Se hva NRKs Schrödingers katts rådgiver sier:

SPØRSMÅL FRA BJØRN HARALD
Kan teflonbelagte stekepanner i husholdningen være farlig? Har hørt at panner med riper i kan avgi gasser som er giftige.

SVAR FRA LEIV K. SYDNES
Teflonbelagte stekepanner, panner dekket av polytetrafluoretylen, kan være farlige hvis de blir utsatt for sterk varme. Det kan skje hvis en slik panne settes på en svært varm plate uten at det er smør, fett, kjøtt e.l. på pannen. Smør, fett, kjøtt e.l. tar til seg varme og hindrer at temperaturen blir for høy. Anbefalt maksimal temperatur for teflon er ca.
250 oC. Kommer temperaturen over 300 oC, begynner teflonen å forandre seg, og ved ca. 400 oC dekomponerer stoffet til monomeren teflon er laget fra, gassen tetrafluoretylen (F2C=CF2). Denne gassen kan gi ubehag, og det er kjent at dyr som har vært utsatt for gassen, har dødd.

Av forklaringen over går det fram at dekomponeringen er en reaksjon som skyldes varme (en termisk reaksjon). Den har ingenting med riper i teflonen å gjøre. Ripes teflonen opp, kan derimot biter av teflon løsne slik at du får det i deg. Slike biter er ikke noe å bekymre seg over.

Så har vi en annen side som er litt mer skremmende:

Teflon belegg som blir overopphetet utskiller blåsyre, glem ikke teflonpanner på ovnen slik at de koker tørr, det kan bli det siste du gjør ! (sic)
Det er flere som skriver om teflon. En herre ved navn Adolph Denis Horn skriver i artikkelen "Fluor og det onde helsevesen":

Du bruker vel fluor? Du og dine nærmeste? Sikkert! For nesten alle som leser dette bruker fluortannpasta eller fluorskyllevann eller fluortyggegummi eller kanskje fluortabletter. I en rekke land, særlig i den engelsktalende verden, tvinges store deler av befolkningen til å drikke fluortilsatt drikkevann. Alt i alt dreier det seg om ca. 200 millioner mennesker. Noen kan også bruke medisiner med en fluorkomponent. Mange bruker fluorforbindelser i husholdningen uten å vite om det. Ett av dem er freon, en gass som brukes i kjøleskap. Et annet er teflon som benyttes som belegg i gryter og stekepanner.

Lurer på om han har sett Dr. Strangelove?

Det er artig hva man finner når man søker på Google. I følge nasjonalt medisinsk museum utviklet den norske hjertekirurgen Karl Viktor Hall en kunstig hjerteklaff laget av titan og karbon med en syring i teflon i 1977. Ventilen er operert inn i 200 000 pasienter siden, og regnes visst fremdeles som en av verdens beste. Vi kan visst skryte av mer enn ostehøvler og ski-medaljer i jubileumsåret 2005!

Den nest siste tingen jeg vil sitere er lagringsanvisningene i Shell bensins (og en del andre kjemikalier) HMS-datablad:

Oppbevar produktet i merkede beholdere beregnet for formålet. Produktet kan angripe visse kunstoffer, gummier og malinger. Egnede pakningsmateriale er Teflon og lignende. Hold mindre beholdere godt lukket når de ikke er i bruk. Hold god avtand fra antennelseskilder. Ha brannslokningsutstyr lett tilgjengelig. Må ikke utsettes for direkte sollys og andre varme- eller antennelseskilder. Oppbevares i et område med god ventilasjon. Arbeid i lagertanker krever spesielle forholdsregler som måling av eksplosivitet, bruk av trykk- eller pressluftapparat, livliner ol. OPPBEVARES UTILGJENGELIG FOR BARN.

Ja, pakningsmateriale av Teflon? Lurer på om man da mener Semi-Liquid Packing. Et par godbiter:

5. TILTAK VED BRANNSLUKKING
PASSENDE SLUKNINGSMIDLER:
Slukkes med pulver, tørr sand, vann-tåke, skum eller karbondioksyd.
UEGNEDE SLUKNINGSMIDLER:
VANN.
BRANN OG EKSPLOSJONSFARER:
Ikke brannfarlig vare iht. lov om brannfarlige varer.
Brennbart stoff.
Ved brann kan det dannes meget giftige og etsende fluor-forbindelser , fluss-syre.
Unngå innånding av røyken som oppstår ved brann.
PERSONLIG VERNEUTSTYR:
Brannslukkere må benytte røykdykkerutstyr.

og

FOREBYGGENDE TILTAK:
Mulighet for øyeskylling skal finnes på arbeidsplassen. Etter endt arbeid b ør huden tilføres hudkrem eller mykgjøringsmiddel. Unngå hud- og øyekontakt. Det er viktig å utøve god personlig hygiene før inntak av måltider, før rulling av sigaretter og røyking. Gå ikke med tøy som er gjennomtrukket av olje. Unngå varmgang ved bearbeiding. Fare for utvikling av irriterende og/eller giftige spalteprodukter fra Teflon. Alt ny -innkjøpt personlig verneutstyr skal være CE - merket. Varme flater med T>200 °C samt røyking forbudt grunnet fare for dekomponering av Teflon. Gå ikke med gjennomfuktede klær.

Vår venn Adolph har noe å si til den siste linja her:

Det har dessuten vært rapportert om dødsfall av teflongass. Hvis teflon utsettes for varme på rundt 500 grader Celsius eller mer, så utvikles en høygiftig gass som fører til død på få minutter. En amerikansk kvinne hadde lagt en glødende sigarett i en teflonpanne. Det medførte at litt teflon smeltet inn i gloen. Da hun tok neste drag av sigaretten slik at temperaturen i gloen steg, utviklet teflon en gass som kvinnen trakk ned i lungene. Det var det siste hun gjorde.

Spørsmål fra Bernt: Kan jeg bruke den stakkars forbrente gryta eller må jeg hive den? Tør DU bruke teflonpanner mer?

26 april 2005

Nerd: Microsoft og Norman gir råd om IT-sikkerhet

Jeg har ikke lest hele artikkelen enda, så kommer kanskje til å fylle mer på denne postingen. Men se her imens:
Hjemmebruker
Hva kan en vanligt hjemmebruker gjøre for å sikre seg mot problemer, opp mot bruk som surfe, se netttv og sende mail?
Innsendt av: Arne.

Det beste alternativet er å følge de anbefalingene som ligger på www.dagbladet.no
Hilsen Microsoft & Norman


Nå vet vi hvorfor Microsoft sine produkter har vært så sikre de siste årene, de har tydeligvis brukt Dagbladets IT-journalister som eksperthjelp.

24 april 2005

Film: Når jeg blir kjendis, får jeg gjesteopptreden i Southpark

Og slik blir jeg seende ut:




Takk til Trine for lenken.

15 april 2005

Nerd: Hotmail er mongo

Her om dagen skrev jeg om hvor mongo MSN er. Men hvis det er noe produkt fra Microsoft som virkelig tar elendighets-kaka, så må det være Hotmail! Personlig skjønner jeg ikke hvordan folk kan holde ut med en Hotmail-adresse.

Et par bevis på det ultimate lavmål:
  • 2 MB lagringsplass
  • De sletter all mailen din om du ikke logger inn på 30 dager. 30 dager er ikke lenge om du reiser bort eller havner på sykehus
  • Så vidt jeg vet sender Hotmail Staff deg masse reklamemailer du ikke kan filtrere bort som spam
  • Hotmail er overfylt med reklamebannere, du blir til og med plaget med en ekstra sidevisning for hver mail du sender, bare fordi de absolutt skal vise mest mulig reklame
  • 2 MB lagringsplass
  • Hotmail fikk spamfilter evigheter etter Yahoo mail og mengder av andre
  • De sletter mailen din etter 30 dager
  • DE SLETTER MAILEN DIN!!!
Det kan faktisk argumenteres for at du er slem mot dine venner og kolleger hvis du bruker Hotmail. Saken er jo den at folk for e-post i retur dersom kontoen din går full eller hvis du ikke har logget inn ofte nok. Full blir kontoen hele tiden. Det betyr at du skaper masse merarbeid for folk som forsøker å sende deg ting - de må få kontakt med deg, og så må de få bekreftet at nå er det plass, og så må de sende på nytt. Tenk deg at du er en lærer med 300 elever, der halvparten bruker Hotmail - du ville blitt litt lei?

Jeg har bedre ting å holde på med enn å sende e-post på nytt til overfylte postbokser.

Jeg kan bruke Gmail for eksempel. Noen høydepunkter:
  • Gmail sletter ikke e-posten din.
  • Over 2 GB med lagringsplass, og det vokser fremdeles. Raskere enn jeg får ny mail. Etter bare noen måneder står denne meldingen på Gmailen min: "You are currently using 29 MB (1%) of your 2095 MB." Jeg skjønner ikke hvordan jeg skulle klart å holde meg under 2 MB.
  • Gmail har et fantastisk brukergrensesnitt, hurtigtaster for omtrent alt, det er vanvittig lett å følge diskusjoner i for eksempel e-postlister, det bare funker jo!
  • Gmail gir deg POP3-tilgang til e-posten om du er interessert i å få lastet den ned på PC-en
  • Gmail har gjort en del smarte ting som gjør at den fungerer raskt, også om du sitter på en ultratreg modemlinje
  • Gmail har en smart adressebok. Trykk compose, begynn å skriv navnet mottageren, vips så spretter adressa frem.
Har du lyst på Gmail? Har du ingen venner? Da kan du få en invitasjon fra Gmail invite spooler. De har 855 000 til overs i øyeblikket. Nyt det.

13 april 2005

Livet: Mat og mengder

I går serverte jeg denne retten igjen, og det ble suksess som forventet. Men jeg fant ut at den trenger en liten oppdatering: Oppskriften mangler jo mengdeberegning! Du finner ikke noe om antall porsjoner der. Det blir nok til både to og tre sultne mennesker, men er det fire må du hive oppi litt over en boks crème fraîche. En hel teskje pepper er tingen. Noen forslag til hvor mye champignon som er passe? Til fire personer kan du like greit koke opp hele tagliatelle-posen med en gang.

Blir det noe til overs, har du sikret en digg lunsj dagen etter.