Bernts rotehodes utløp

12 juni 2005

Nerd: Om å få bilder til telefonen

Jeg har sett det finnes en del mobiltjenester som tar store summer for å overføre bilder fra internett til telefonen din. Hvorfor skal man betale i dyre dommer for noe som kan gjøres praktisk talt gratis? Det finnes to måter å ordne dette på - den som virker med alle telefoner, og den som krever en litt finere telefon og noe greier på PC-en din.

Variant 1: I sin enkleste form er det faktisk bare å skrive internettadressen til et bilde (den finner du ved å høyreklikke på bildet og velge egenskaper) inn på telefonen, og så trykke save image.

Men så har det seg sånn at South Park bildet er kvadratisk, mens skjermen på telefonen er i forholdet 1:1,25. Samt at bildet er mye større enn skjermen, og således bruker mye mere minneplass enn strengt tatt nødvendig. Mobilskjermen er også liten - og hvis bildet er fullt av detaljer vil det vanligvis være best å klippe ut akkurat den delen av bildet som inneholder hovedmotivet. I stedet for en hel person, vil du kanskje bare ha igjen hodet.

Gjør så her:

  1. Finn skjermoppløsningen til din telefon. Et søk på "T610 specs" gav meg svaret 160x128.
  2. Regn ut forholdet mellom høyde og bredde på bildet - hos meg blir det 160/128=1,25.
  3. Start ditt favorittbildeprogram (jeg bruker Gimp som er helt gratis og som tangerer Photoshop i kvalitet)
  4. Så tar du et utsnitt av bildet ditt, som er akkurat så bredt og høyt at det passer perfekt på skjermen - til dette er det greit å vite forholdstallene
  5. Så endrer du størrelsen på bildet slik at det får samme størrelse som skjermen (spare telefonminne - dog er forskjellen ofte liten)
  6. Så til det magiske: Legg bildet ut på nett, tast inn adressen til bildet på telefonen og tadah! Du kan lagre bildet på telefonen.
Pris: De fleste mobiloperatører tar 10 kr per megabyte du laster ned. Bilder i mobilstørrelse er på mellom 10 og 30 kb - dvs 10-30 øre.

Her har du South Park-Bernt i orignalversjon:


Så med et utsnitt som passer til telefonen:


Og til sist i oppløsning som er lik den på min telefon - og derfor tar minst mulig plass:


Adressen til dette bildet er http://dabrepus.net/bilder/spbl.png - legg merke til at jeg gav bildet et kort navn for å slippe unna med mindre tasting.

Nå, variant 2: Følg punkt 1-5 over, og bytt ut nummer 6 med denne, som krever at du kan opprette en forbindelse mellom telefonen og PC-en din. Mange bærbare PC-er har Bluetooth, enda flere har IR-port, og alle PC-er har USB-port der du kan plugge i en noenfåhundrekroners Bluetoothenhet. Har telefonen din IR-port eller Bluetooth er du i mål. Har den ikke, kan du kanskje få kjøpt en kabel å ha mellom telefonen eller PC-en.

Få tak i et program til PC-en din som kan snakke mobilspråket - Windows XP har noen innebygde greier som gjør susen. Har du SonyEricsson-telefon, er Float's Mobile Agent et gratis og meget bra valg (FMA kan ta vare på alle tekstmeldingene, telefonnumre og det du ellers måtte ha på mobilen. Greit å ha til neste gang du mister den). Ellers følger sånne ting gjerne med i eska til telefonen.

Legg gjerne igjen en kommentar om du står fast - så skal jeg forsøke å forklare nærmere.

Lykke til!

01 juni 2005

Konsert: P3sessions med Royal Rooster, Brimstone, Magnet og Big Bang live

Det er ikke sikkert det beste i livet er gratis, men det beste av det som er gratis er fullt på høyde med det dyreste du kan kjøpe for penger. I dag har jeg sett de nevnte band, og dette er min opplevelse:

  • Royal Rooster serverer bra rock. Men bra rock har vi hørt før.
  • Brimstone serverer ganske kul rock, et stilig sound, dette er musikk jeg vil anbefale deg å sjekke ut. De gav visst ut ei plate i går.
  • Magnet spiller som tidligere nevnt fin, men ganske kjedelig musikk. Så også denne gangen.
  • Big Bang spiller kul rocka musikk. Jeg ble ikke fanget av musikken før de begynte på den siste sangen, som jeg selvfølgelig ikke husker navnet på (hjelp?). Men da ble jeg til gjengjeld skikkelig revet med. Jeg tror det skjer noe spesielt når musikere spiller sanger som betyr noe for dem. Før de begynte å spille den, takket Mr. Greni P3 for å ha hjulpet frem gjennombruddet deres ved å spille den på radioen. Nei, det var ikke Girl in Oslo, den kom ikke før under ekstranumrene.