Bernts rotehodes utløp

04 oktober 2004

Film: Pouplærmusikk fra Vittula og Mannen med filmkameraet

I dag presterte jeg å se to filmer. Først en gratisvisning av Populærmusikk fra Vittula (takk nok en gang, Bergen Kino). Med regissøren og produsenten til stede! Filmer får en ekstra piff når de som står bak presenterer den før visning. Og den var bra! Jeg har lest boka, og likte filmen.

Etterpå gikk turen til Bergen Filmklubb, denne gangen en sovjetisk eksperimentell stumfilm fra 1929. God grunn til å være skeptisk. Men jeg fikk bakoversveis! Kanskje gav Dj Kolar Goi, alias Gaute Barlindhaug, sin musikk en ekstra flott dimensjon til filmen, men det er ingen tvil om at Dziga Vertov laget noe virkelig revolusjonært og visjonært med Mannen med filmkameraet. Jeg hadde ikke ventet å få se en film som kunne klare seg så bra mot dagens filmspråk! I dag jukses det over en lav sko, det er jo bare å skjele til tidligere tiders kjemper og stjele det beste av det gamle.

Begge disse filmene frister til å sees igjen, begge får derfor god karakter. Det samme gjør det nye Magnus Barfots kinosenter. Bergen Kino har ikke spart på noe - og det merker du! Med 19 kinosaler, Bergen Filmklubb og Cinemateket USF er Bergen en fantastisk by for filmelskere. Og snart kommer BIFF.