Bernts rotehodes utløp

23 desember 2004

The Julekalender: Luke 14 / Mat mat mat!

Hvis du noen gang skal gå ut og spise mat i Bergen, har jeg et par spisesteder jeg kan anbefale. Favoritten min nå om dagen er Café Spesial, som ligger rett ved Brød & vin og Vektertorget i Christies gate. Dette spisestedet er faktisk et lite vidunder!

For det første er maten veldig billig, noe som ikke behøver å være noe bra i seg selv. Du får jo ofte det du betaler for.

Men så er den jo fantastisk god også! Pizzaene er akkurat så store at jeg ikke egentlig orker å spise hele, men så smaker de så godt at de bare detter ned i magen min helt av seg selv. Prøv gjerne Steinbitfileten også, eller kyllingconfiten. Bra saker alt sammen.

Atmosfæren er flott også, husk å legge merke til døra inn til toalettene. Og lampene i taket. Og hvordan veggene er utformet.

The Julekalender: Luke 13 / Bøker: LIES: And the Lying Liars Who Tell Them—A Fair and Balanced Look at the Right

Denne boken vil jeg påstå var den beste politiske boka jeg leste i år. Det bør kanskje nevnes at den kanskje var den eneste, men det fratar den ikke egenskapen VELDIG BRA allikevel. Al Franken skriver bedre enn Michael Moore, han er morsommere enn Michael Moore - og han får deg til å bli veldig frustrert over hvordan det står til i tøyselandet.

Så hva skriver Franken om? Det kanskje viktigste temaet hans er mediesituasjonen i USA. På folkemunne heter det seg nemlig at alle journalister er venstrevridde kommunister, "the liberal press". Franken beviser ettertrykkelig det motsatte, og her trekker han naturlig nok frem Fox News og deres lite balanserte vinkling på nyhetene. Løgner, altså.

Han skriver en del om Karl Rove. Så jeg hadde hørt en del av det som ble fortalt i filmen Bushs's brain også.

Noe av det som gjorde mest inntrykk på meg, var beskrivelsen av en grisefarm. Eller, for å være helt nøyaktig var det kloakken til grisefarmen. Denne gigantiske industrielle grisefarmen produserer faktisk like mye dritt som hele New York City. Men mens New York har minst fire kloakkrenseanlegg, har denne ingen. De har laget en gigantisk dritt-innsjø. Hvor det skjer mange spennende kjemiske reaksjoner, og noen ganger eksploderer drittsjøen i en diger geysir. Nice. Eiendomsprisene i området rundt har falt drastisk på grunn av stanken. Les Drankens beskrivelse, du!

Jeg har lånt boka til 3 andre, som har likt den. Si ifra hvis du vil stille deg i køen. Den gjør deg ikke glad, spesielt ikke med tanke på valgresultatet.

21 desember 2004

The julekalender: Luke 12 / Film: Phantom of the Opera

Dette er en film mange kommer til å diskutere hvorvidt er bra eller ikke. Lenge. Og man blir ikke enige. Enten elsker man den, eller så gjør man det ikke.

Du vil like denne filmen hvis: Du er glad i musicaler. Du liker en film der de har veldig typisk musical-musikk nesten hele tiden. Der de drar ut ordene og setningene i maange og laaaange toner. Du liker en film der handligen etter sigende er identisk med musicalen den er bygget på. Du har sett, og likt, Phantom of the Opera.

Man skal ikke sammenlikne Titanic med Phantom of the Opera, men jeg tror folk som likte Titanic vil like denne.

Skal du se en musicalfilm, vil jeg anbefale Moulin Rouge fremfor Phantom of the Opera.

Titanic-hatere: Dere er herved advart.
Titanic-elskere: Løp løp og kjøp billett! Overnatt i kø fra nå til premieren 2. juledag!

18 desember 2004

The Julekalender: Luke 11 / Film: It's a Wonderful Life

I går hadde jeg en av disse sjeldne tilfeldige og veldig flotte kinoopplevelsene. Jeg har lenge hatt lyst til å se denne filmen på grunn av dens høye plassering på IMDB-s topp 250-liste. Jeg visste ikke at det var en julefilm, men det gjorde vel ingenting - for det var en feiende flott film! Tilfeldig fordi jeg ikke oppdaget at den gikk før en time før.

Tre nøtter til Askepott, som jeg ikke har sett, kan sannsynligvis bare gå og legge seg. Lucia-middag og It's a Wonderful Life er to tradisjoner Norge bør innføre. NRK: Kjenn din plikt!

Det finnes en del menn hvis koner man kan misunne. Ikke begjære, men misunne. George Bailey er en av disse heldige. Jeg synes riktignok hun burde valgt meg, jeg ville i alle fall latt henne ha sin egen jobb, og hjulpet med å pusse opp.

Samfunn: Spekulative nyheter på NRK

Her om dagen hørte jeg en meget overraskende nyhet på dagsnytt om morgenen.
Oljeindustrien utgjør ingen trussel mot torskebestanden langs kysten vår. Det har Havforskningsinstituttet og Rogalandsforsking funnet ut.

Det er ikke første gang jeg har hørt dem si noe som høres ut som ren diktning. Eller kanskje en godt forvrengt versjon av virkeligheten. Dette ble fremstilt - også i politisk kvarter - som revolusjonerende nyheter som ville åpne for prøveboring i alle våre mest sårbare havområder.

For noe drittpreik. Faktum er:
Rapporten er en risikoanalyse basert på et modellstudie som sammenstiller data om utbredelse av bunnfisk i Nordsjøen og simulerte utslipp av alkylfenoler fra oljeplattformene.

En simulering, altså. På unøyaktige data. Om kun enkelte aspekt ved hele problemstillingen.

Jeg kan skrive mer om rapporten. Men jeg tror ikke jeg kan skrive dwette bedre enn saken på Havforskningsinstiuttets nettsider, som kort og konsist tar hull på enhver påstand om at dette er gode nyheter.

Konklusjonen på denne historien er at også NRK kan tas for å drive med slett journalistikk. Er dette en innrømmelse? Og et bevis? (De har snakket med forskningsdirektør Ole Arve Misund)

The julekalener: Luke 10

De siste årene har vi importert et par tøysete tradisjoner til Norge. Som Halloween-fester og Valentines day og liknende. Nå har jeg blitt introdusert til en flott tradisjon hele Norge bør innføre:

Lucia-middag.

Vi trenger flere unnskyldninger for å tilbringe lange kvelder med god mat og gode venner.

16 desember 2004

The julekalender: Luke 9

Fin og nyttig ting: Wap.

Hva er det daa?

Det er en type internettsider du kan se på mobilen. For eksempel kan du besøke wap.ssb.no og finne ut hvor mange som heter det samme som deg - overalt hvor du har mobildekning. Når du er på bussen eller ligger i senga for eksempel. Treffer du ei søt jente med et rart navn, kan du fortelle henne hvor mange som heter det samme. Vet ikke hvor lurt det er, men det går an.

wap.trafikanten.no er en genial tjeneste du kan bruke når du har lyst til å gjøre noe annet enn å løpe rundt på Østlandet. Ta buss, trikk eller tog for eksempel.

Når går det neste toget fra Gardermoen? Hvordan kommer du deg fra Majorstuen til Ås? Hvor skal du bytte buss, hvor lang tid tar det? Alt kan trafikanten hjelpe deg med. Enten når du sitter foran PC-en hjemme - men da er det kanskje ikke så interessant? - eller når du akkurat mistet bussen og lurer på når den neste går.

Har ikke mobilen din innebygget e-postklient, kan du også sjekke mail via wap. Har du start.no-adresse bruker du wap.start.no, møkkatelenoronline har sin egen side. Andre adresser kan du sjekke på wap.organizer.net.

Hvis du er i Roskilde, kan du via google sin web->wap-proxy (den oversetter altså vanlige websider til sider mobilen din kan lese) sjekke værmeldingen fra danske meteorologiske institutt, som blir oppdatert flere ganger i døgnet. Det er sjelden en hyggelig opplevelse.

Roter du litt rundt på wap.tv2.no finner du en side som lar deg sende ti gratis smser hver dag. Det er litt knot, og det kommer reklame i dem, men det er gratis. De pleier å komme med en gang også.

Til sist, en liten tanke: Det har vært skrevet ganske mye om wap. Først da teknologien kom, det store nye som skulle bli så nyttig, så om at hele greia floppet, og så om at det nå - fem år senere - endelig begynner å slå igjennom.

Forklaringene de dumme journalistene kommer med har vært at det er tjenestene som endelig har kommet, og at mobilene endelig leser wap bedre. At det gikk altfor treigt før.

Jeg tror forklaringen er at man måtte ringe et telefonnummer for å koble opp før. Da betalte man vanlig samtalepris. Da kostet det gjerne ti kroner å lese et par artikler på vg eller dabladets wapsider, og det er jo lite interessant å betale det når du kan gå i en kiosk og få hele avisa til samme prisen.

Nå bruker man gprs til å koble opp, dermed koster det vanligvis ti kroner per megabyte (hvis du ikke har et blodkontantkort) å bruke nettet. I og med at wapsider bruker utrolig lite båndbredde (spesielt hvis du har skrudd av bilder), så koster det nesten ingenting. Jeg har ikke klart å wappe for mer enn 10 kroner i måneden enda.

Wap - prøv det i dag du også! (om du har sendt eller fått en mms har du faktisk allerede gjort det, gratulerer)

09 desember 2004

The julekalender: Luke 8 / Konsert: Ugress

I sommer så jeg Ralph Myerz and Jack Herren Band på Roskilde. Det var en kul konsert. Vanligvis er det sånn at trommeslagere er noen sjenerte typer som gjemmer seg blant alle trommene sine bakerst på scenen. Ikke hos Ralph Myerz her har de to av dem, som sitter foran på scenen, og lager ordentlig show. Kult låter det også.

Men, ah, det var Ugress jeg skulle skrive om! Ugress har en sjenert trommis. Og er kule på scenen de også. Ugress har sett Scanners av David Cronenberg. Det er en kul film. Da må vel de også være kule? Og så var det ikke så mye folk der i dag, så jeg fikk plass helt foran selv om jeg kom litt seint.

Ugress hadde faktisk en ordentlig bra konsert!

08 desember 2004

The julekalender: Luke 7 / Film: Motorsykkeldagbøkene

Blir en standard post i dag. Siden jeg var på kino, passer det så fint.

Motorsykkeldagbøkene handler om en lang reise Che Guevara og kompisen hans Alberto Granado foretok i Sør-Amerika på 1950-tallet. Det er en fin-fin reisefilm, samtidig som du får se hvordan Che forandrer syn på verden og blir til den revolusjonshelten han var.

Definitivt en film jeg kan anbefale.

07 desember 2004

The Julekalender: Luke 6

Stikk innom butikken. Ta med noe tagliatelle, løk, champignon, bacon, crème fraîche, tomatpuré og kanskje hvitløk, salt og pepper hvis du ikke har noe hjemme. Husk å betale på vei ut!

Kok opp noe tagliatelle-vann. Hakk løken, surr den en smule før du slenger oppskåret champignon oppi panna. Når det kommer seg, slenger du oppi baconen du var så lur å kjøpe ferdigskåret - og etterhvert heller du oppi nesten all crème fraîchen, hvitløken og passe mye salt og pepper.

Et sted inni der skulle du putte tagliatellen i det kokende vannet, men siden du var så dum at du ikke tenkte på det før nå så må du vente i 5 min mens tagliatellen koker. Ellers kunne du spist med en gang retten begynte å småboble!

Nammenam.

Hm, du lurer kanskje på hva du skulle med tomatpurèen? Glemte visst den i farta, men ha oppi litt av det og sammen med crème fraîchen du!

The julekalender: Luke 5

Litt forsinket denne gangen. Ikke noe morsomt denne gangen. Men noe som har befridd meg fra veldig mange irritasjoner. Det hele begynte etter at jeg fikk min egen telefon. De ringte en gang i måneden eller så. Det var greit. Men plutselig skjedde det oftere. Plagingen tiltok. Etter at de ringte på mobilen to ganger i løpet av en uke, mens jeg var veldig opptatt med noe på jobb - ja da gikk det over streken. Da stoppet jeg dem.

Av og til er jeg glad for at vi bor i et velorganisert samfunn, i stedet for USA og sånn - hvor det er umulig å bli kvitt dem. Telefonselgere altså.

Tast inn personnummeret ditt, klikk av to steder og så klikk lagre. Etter tre måneder hører du dem aldri igjen. Så fort, så enkelt.

NB: Bor dere flere i samme hus, må alle gjøre samme operasjonen.

05 desember 2004

The julekalender: Luke 4

Det er snart nyttår. Rundt nyttår pleier man ofte å lage en liste over årets beste. Jeg begynner i dag, jeg, med årets beste bok. Det vil si den boka jeg har lest i år, som jeg likte best: "Zen and the Art of Motorcycle Maintenance: An Inquiry into Values" - eller "Zen og kunsten å vedlikoholde en motorsykkel" som den heter på norsk.

Det er en filosofisk bok, den er skrevet litt på samme måte som Sofies verden, hvor du følger en far og sønnen hans på en lang motorsykkeltur - samtidig som du får ta del i tankesprangene til faren. Men i motsetning til Sofies verden er ikke dette noen historiebok, selv om vi får presentert en del av teoriene til gamle greske filosofer, så er målsetningen til forfatteren å begrunne og utdype sitt eget syn.

Boken handler om noe han kaller "Metaphysics of Quality". Han forsøker å definere kvalitet, og han gjør en god jobb. Samtidig som filosoferingen er interessant, er historien rundt spennende - jeg skal ikke gå så mye inn på handlingen, det vil bare avsløre og ødelegge allikevel. Men dette er i alle fall en bok jeg varmt kan anbefale!

En liten advarsel på slutten: Jeg kjøpte en 25-års jubileumsutgave av boka, med både en introduksjon og et langt etterord. Jeg hoppet over introduksjonen, og det er jeg fryktelig glad for! Noe av det mest spennende, som du ikke får vite før på siste side, blir nemlig avslørt der. Så gjør som meg: Begynn rett på selve boka.

04 desember 2004

The julekalender: Luke 3

I dag fortsetter vi trenden med å skryte av gode NRK-programmer. I dag mens jeg laget middag, hørte jeg på et interessant foredrag om konsekvensene av internasjonal valutahandel og hva Tobin-skatten går ut på.

Andre foredrag jeg har lyst til å høre handler om hundens historie, valgforskning, filosofi, ja dette var bare de nyeste. Det er hundrevis (2004) der (2003)!

Og ja, du kan høre P2-akademiet på vanlig radio også, P2 sender det kl 2140 på torsdager.

03 desember 2004

The julekalender: Luke 2

Jeg har tatt meg vann over hodet. Tenk å skulle skrive noe bra hver dag. Heldgivis kom jeg på at det går noe på TV det er verdt å få med seg.

Det beste er at vi som ikke har TV kan se det på NRKs NETT-TV! Riktignok bare i direktesending, men send nettleseren din over på NRKs nettsider rundt 2055 og få deg en fantastisk latter eller flere.

02 desember 2004

The julekalender: Luke 1

Noen hadde en riktig god ide, å lage en bloggejulekalender! Selv om jeg allerede er litt seint ute, vil jeg stjele ideen. Det blir en samling av litt av hvert jeg har funnet på nettet. Og kanskje noen andre godbiter. Tiden vil vise.

Dagens luke er ment å skulle få deg til å le rått opptil flere ganger. De som har vært litt på IRC vil le mest, men den passer for alle!

Så, hva venter du på? Til luke 1!